Какво точно се случва с хората на борда на капсулата Титан?

...
Какво точно се случва с хората на борда на капсулата Титан?
Коментари Харесай

Човек, пътувал с подводницата Титан: Това е лудост

Какво тъкмо се случва с хората на борда на капсулата " Титан "? Бреговата защита продължава издирването с кораби и хеликоптери, само че площта край крайбрежията на Нюфаундленд е голяма. Все още не е ясно дали записаното почукване в действителност идва от изчезналата капсула.

" Истинска покруса "

Океанологът Том Детуайлър споделя пред CNN, че даже капсулата да бъде открита в оставащите часове до изчерпването на запасите от О2, на такава дълбочина не е допустимо вътре да се подаде свеж О2. Единственото избавление би било капсулата да бъде извлечена на повърхността и да се разбие люкът, само че това ще отнеме часове, споделя специалистът.

" Аз самият съм се потапял с тази капсула и познавам двама души, които сега са на борда ѝ ", споделя пред немската социална медия АРД немският бизнесмен Артур Лойбл. " Напрегнат съм, боли ме, мъчително ми е. Мислено съм с тези хора и техните фамилии. Там долу сигурно се разиграва същинска покруса. Ужасно е да прекараш толкоз доста време в капсулата ", прибавя Лойбл.

Предприемачът разказва потискащата обстановка в подводницата така: петимата пасажери седят компактно притиснати един до различен на пода, като не могат нито да се изправят, нито даже да коленичат. Поради теснотията краката им са напряко преплетени, вътре е мрачно, а ситуацията въобще не е подобаваща за хора с клаустрофобия. На борда няма тоалетна, а в капсулата царува мраз - около 4 градуса по Целзий. Люкът има диаметър единствено 40 сантиметра и съгласно непотвърдени информации, които Лойбл е получил от Съединени американски щати, това прозорче може да издържи на водното налягане единствено до 1300 метра дълбочина. " Просто не желая да си представям какво е в капсулата ", казва Лойбл.

Така наподобява вътрешността на изчезналата капсулаСнимка: AP/picture alliance

Според Лойбл причина за злополуката са проблеми с електричеството и акумулаторите. Той споделя по какъв начин през 2021 година при спускането във водата част от стабилизаторите на капсулата се прекършили, заради което трябвало да върнат " Титан "  на борда на кораба и да залепят счупеното.

" Трябва да си чисто вманиачен "

" Мисля, че е въпрос на пари. Аз си платих през 2017 година, когато гмуркането струваше 110 000 $. Днес цената към този момент възлиза на 250 000 $. Сигурността на борда е единствено въпрос на пари. (…) Навремето ни продаваха това странствуване като напълно несъмнено, само че трябваше да подпишем документ, съгласно който всичко това може да приключи със гибел - като при интервенция. Ние трябваше да освободим уредниците от отговорност. Като се замисля в този момент - това е било безпаметна случка. (…) За да го направиш, би трябвало да си напълно вманиачен. Да си авантюрист, само че в добавка и чисто вманиачен ", казва Артур Лойбл.

Подводницата с петимата пасажери се търси от неделя. Капсулата е благосъстоятелност на OceanGate Expeditions. Запасите от О2 на борда стигат за 96 часа.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР